Ważenie laboratoryjne w branży spożywczej wg MT
inf. pras. / red.
Branża spożywcza działa na niezwykle dużą skalę i wymaga uwzględnienia wielu czynników. Producenci z branży spożywczej są zobowiązani przestrzegać rygorystycznych zasad, które pozwolą im zachować zgodność ze standardami jakości wymaganymi wewnętrznie lub wynikającymi z krajowych lub międzynarodowych przepisów dotyczących żywności. Kontrola jakości w tym zakresie opiera się na szybkich i precyzyjnych urządzeniach pomiarowych, a także na dobrym zarządzaniu danymi w celu spełnienia wymagań tych standardów.
Aby zapewnić odpowiednie proporcje i uzyskać spójny produkt, w procesie produkcji żywności konieczne jest precyzyjne ważenie wielu składników i przetwarzanych materiałów. Pomaga to usprawnić proces produkcji i zmniejszyć ilość odpadów. Ponadto poprzez analizę surowców, półproduktów i produktów gotowych kontrola jakości pomaga rozwiązać problemy z bezpieczeństwem produktów spożywczych. Analiza żywności obejmuje przykładowo skład, strukturę, właściwości fizykochemiczne i cechy sensoryczne. Podstawą uzyskania wiarygodnych wyników większości z tych analiz jest dokładne ważenie, dlatego w branży spożywczej kluczowe znaczenie ma stosowanie odpowiednich wag.
Ważenie to jeden z kluczowych etapów prac laboratoryjnych. Szczegółowe omówienie typowych zastosowań można znaleźć w nocie aplikacyjnej, którą właśnie opublikowała firma Mettler-Toledo. Dotyczy to przede wszystkim zagadnień takich jak:
- Opracowywanie receptur
- Oznaczanie zawartości wilgoci
- Przygotowanie próbek do miareczkowania
- Ważenie kontrolne
Firma Mettler-Toledo dodatkowo zapewnia o precyzyjnych, odpornych i łatwych w obsłudze urządzeniach, które spełniają potrzeby w zakresie kontroli jakości żywności. Zwraca także uwagę na możliwość integracji z systemami produkcyjnymi, systemami ERP oraz innymi systemami zarządzania informacjami zewnętrznych producentów (LIMS lub MES), co umożliwia to bezproblemowe zapewnienie identyfikowalności danych oraz udostępnianie w czasie rzeczywistym danych dotyczących jakości produktu.
Więcej informacji można znaleźć pod linkiem:
Ważenie laboratoryjne w branży spożywczej wg MT