Stanlab
Niezależne Laboratorium Badawcze
ul. Bydgoska 1a
89-100 Nakło nad Notecią
tel: +48 (52) 344 88 68
e-mail: stanlab@stanlab.pl
strona: http://www.stanlab.pl
Niezależne Laboratorium Badawcze „STANLAB” Sp. z o.o. w Nakle nad Notecią, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom polskiego przemysłu spożywczego i konsumenta, powstało z inicjatywy doktora medycyny weterynaryjnej Dietera Stanislawskiego i Marka Hoppe. Dieter Stanislawski prowadzi również Gissel Instytut – Laboratorium Bakteriologii i Higieny Spożywczej, którego założycielem był doktor Lienhop. Laboratorium powstało ponad 50 lat temu w stolicy Dolnej Saksonii – w Hanowerze. Obecnie ma swoją siedzibę w Sehnde. Współpracujemy z Gissel Instytutem – Laboratorium Bakteriologii i Higieny Żywności w zakresie wymiany doświadczeń.
Potwierdzamy nasze kompetencje biorąc udział w międzylaboratoryjnych badaniach biegłości organizowanych przez Gissel Instytut, a także Gdańską Fundację Wody, LGC-Standards, Centrum Badań Ekologicznych PAN oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny.
Dnia 13.01.2007 roku zostaliśmy przyjęci w poczet członków rzeczywistych Klubu Polskich Laboratoriów Badawczych POLLAB – certyfikat i zarejestrowani pod numerem 733. W dniu 04.09.2007 roku otrzymaliśmy Certyfikat Akredytacji AB 819 przyznany przez Polskie Centrum Akredytacji – certyfikat. Zgodnie z decyzją Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 25 listopada 2008 roku nasze laboratorium uzyskało zatwierdzenie do wykonywania urzędowych badań laboratoryjnych żywności – lista laboratoriów. Od 2009 roku zostaliśmy zatwierdzeni przez QS – Qualität Und Sicherheit GmbH do przeprowadzania badań monitoringu Salmonelli – lista laboratoriów.
W celu podnoszenia kwalifikacji naszych pracowników bierzemy udział w szkoleniach, sympozjach i konferencjach. Od początku istnienia postawiliśmy na wykwalifikowaną kadrę oraz nowoczesne wyposażenie, co obecnie pozwala nam pracować, wykorzystując najnowsze technologie. Dzięki temu oferowane przez nas usługi spotykają się z akceptacją i uznaniem naszych Klientów.
Badania mikrobiologiczne
- Akredytowane – Zakres akredytacji
- Mięso i przetwory mięsne
- Żywność
- Woda
- Środki żywienia zwierząt
- Higiena uboju, powierzchnia półtusz zwierząt rzeźnych i tuszek drobiu
- Środowisko produkcji i przechowywania żywności
- Pozostałe
- Mięso i przetwory mięsne (liczba bakterii z rodzaju Pseudomonas – metoda płytkowa kropelkowa)
- Żywność (obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących oraz Clostridium perfringens)
Badania chemiczne
- Akredytowane – Zakres akredytacji
- Mięso i przetwory mięsne
- Żywność
- Woda
- Środki żywienia zwierząt (chlorki)
- Pozostałe
- Tłuszcze roślinne i zwierzęce
- Środki żywienia zwierząt
- Mleko
- Koncentraty spożywcze
- Wyroby, półprodukty ciastkarskie
- Pieczywo
- Ryby, przetwory rybne
Inne
- Ocena organoleptyczna
- Histologia
- GMO – organizmy modyfikowane genetycznie
- CMA – ocena sensoryczna wg pięciostopniowej skali
- Aktywność wody
- Błonnik pokarmowy
- Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych
- Dioksyny
- Pestycydy
- Metale ciężkie
- Witaminy
- Mikotoksyny
- Nitrofurany
- Promieniotwórczość
- Big Eight