Ważenie laboratoryjne w branży spożywczej wg MT

inf. pras. / red.

Branża spożywcza działa na niezwykle dużą skalę i wymaga uwzględnienia wielu czynników. Producenci z branży spożywczej są zobowiązani przestrzegać rygorystycznych zasad, które pozwolą im zachować zgodność ze standardami jakości wymaganymi wewnętrznie lub wynikającymi z krajowych lub międzynarodowych przepisów dotyczących żywności. Kontrola jakości w tym zakresie opiera się na szybkich i precyzyjnych urządzeniach pomiarowych, a także na dobrym zarządzaniu danymi w celu spełnienia wymagań tych standardów.

 

Mettler Toledo, naważanie, ważenie, waga laboratoryjna, wagi laboratoryjne, przemysł spozywczy

 

Aby zapewnić odpowiednie proporcje i uzyskać spójny produkt, w procesie produkcji żywności konieczne jest precyzyjne ważenie wielu składników i przetwarzanych materiałów. Pomaga to usprawnić proces produkcji i zmniejszyć ilość odpadów. Ponadto poprzez analizę surowców, półproduktów i produktów gotowych kontrola jakości pomaga rozwiązać problemy z bezpieczeństwem produktów spożywczych. Analiza żywności obejmuje przykładowo skład, strukturę, właściwości fizykochemiczne i cechy sensoryczne. Podstawą uzyskania wiarygodnych wyników większości z tych analiz jest dokładne ważenie, dlatego w branży spożywczej kluczowe znaczenie ma stosowanie odpowiednich wag. 

Ważenie to jeden z kluczowych etapów prac laboratoryjnych. Szczegółowe omówienie typowych zastosowań można znaleźć w nocie aplikacyjnej, którą właśnie opublikowała firma Mettler-Toledo. Dotyczy to przede wszystkim zagadnień takich jak:

  • Opracowywanie receptur
  • Oznaczanie zawartości wilgoci
  • Przygotowanie próbek do miareczkowania
  • Ważenie kontrolne

Firma Mettler-Toledo dodatkowo zapewnia o precyzyjnych, odpornych i łatwych w obsłudze urządzeniach, które spełniają potrzeby w zakresie kontroli jakości żywności. Zwraca także uwagę na możliwość integracji z systemami produkcyjnymi, systemami ERP oraz innymi systemami zarządzania informacjami zewnętrznych producentów (LIMS lub MES), co umożliwia to bezproblemowe zapewnienie identyfikowalności danych oraz udostępnianie w czasie rzeczywistym danych dotyczących jakości produktu.

 

Więcej informacji można znaleźć pod linkiem:

Ważenie laboratoryjne w branży spożywczej wg MT

 

 

 

 

Preferencje plików cookies

Niezbędne

Niezbędne

Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

X
Przejdź do treści