STANLAB


 
Niezależne Laboratorium Badawcze
ul. Bydgoska 1a
89-100 Nakło nad Notecią
tel: +48 (52) 344 88 68
e-mail: pl.paz@sgs.com

 

 

 

Niezależne Laboratorium Badawcze "STANLAB" Sp. z o.o. w Nakle nad Notecią, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom polskiego przemysłu spożywczego i konsumenta, powstało z inicjatywy doktora medycyny weterynaryjnej Dietera Stanislawskiego i Marka Hoppe. Dieter Stanislawski prowadzi również Gissel Instytut - Laboratorium Bakteriologii i Higieny Spożywczej, którego założycielem był doktor Lienhop. Laboratorium powstało ponad 50 lat temu w stolicy Dolnej Saksonii - w Hanowerze. Obecnie ma swoją siedzibę w Sehnde. Współpracujemy z Gissel Instytutem – Laboratorium Bakteriologii i Higieny Żywności w zakresie wymiany doświadczeń.
 
Potwierdzamy nasze kompetencje biorąc udział w międzylaboratoryjnych badaniach biegłości organizowanych przez Gissel Instytut, a także Gdańską Fundację Wody, LGC-Standards, Centrum Badań Ekologicznych PAN oraz Państwowy Instytut Weterynaryjny. 
 
Dnia 13.01.2007 roku zostaliśmy przyjęci w poczet członków rzeczywistych Klubu Polskich Laboratoriów Badawczych POLLAB - certyfikat i zarejestrowani pod numerem 733. W dniu 04.09.2007 roku otrzymaliśmy Certyfikat Akredytacji AB 819 przyznany przez Polskie Centrum Akredytacji - certyfikat. Zgodnie z decyzją Głównego Lekarza Weterynarii z dnia 25 listopada 2008 roku nasze laboratorium uzyskało zatwierdzenie do wykonywania urzędowych badań laboratoryjnych żywności - lista laboratoriów. Od 2009 roku zostaliśmy zatwierdzeni przez QS - Qualität Und Sicherheit GmbH do przeprowadzania badań monitoringu Salmonelli - lista laboratoriów. 
 
W celu podnoszenia kwalifikacji naszych pracowników bierzemy udział w szkoleniach, sympozjach i konferencjach. Od początku istnienia postawiliśmy na wykwalifikowaną kadrę oraz nowoczesne wyposażenie, co obecnie pozwala nam pracować, wykorzystując najnowsze technologie. Dzięki temu oferowane przez nas usługi spotykają się z akceptacją i uznaniem naszych Klientów.
 
Badania mikrobiologiczne 
  • Akredytowane - Zakres akredytacji
  • Mięso i przetwory mięsne
  • Żywność
  • Woda
  • Środki żywienia zwierząt
  • Higiena uboju, powierzchnia półtusz zwierząt rzeźnych i tuszek drobiu
  • Środowisko produkcji i przechowywania żywności
Pozostałe
  • Mięso i przetwory mięsne (liczba bakterii z rodzaju Pseudomonas - metoda płytkowa kropelkowa)
  • Żywność (obecność beztlenowych bakterii przetrwalnikujących oraz Clostridium perfringens)
 
Badania chemiczne
Akredytowane - Zakres akredytacji
  • Mięso i przetwory mięsne
  • Żywność
  • Woda
  • Środki żywienia zwierząt (chlorki)
Pozostałe
  • Tłuszcze roślinne i zwierzęce
  • Środki żywienia zwierząt
  • Mleko
  • Koncentraty spożywcze
  • Wyroby, półprodukty ciastkarskie
  • Pieczywo
  • Ryby, przetwory rybne
 
Inne
  • Ocena organoleptyczna
  • Histologia
  • GMO - organizmy modyfikowane genetycznie
  • CMA - ocena sensoryczna wg pięciostopniowej skali
  • Aktywność wody
  • Błonnik pokarmowy
  • Zawartość kwasów tłuszczowych nasyconych
  • Dioksyny
  • Pestycydy
  • Metale ciężkie
  • Witaminy
  • Mikotoksyny
  • Nitrofurany
  • Promieniotwórczość
  • Big Eight